Over schoonheid en een schoon geweten 🧼

Met handelsprijzen die kunnen oplopen tot 13.000 dollar per kubieke meter (voor het zwarte ebbenhout) is tropisch hardhout helaas interessant geworden voor boeven. Mahoniebomen, bankirai, azobe en teak zijn hun leven niet zeker in de oerwouden van Brazilië, de Filipijnen of Colombia. Ze worden illegaal gekapt en op de zwarte markt verkocht om vervolgens als tafel of kruk in een tuincentrum te worden verkocht aan een slecht geïnformeerde consument.

 Het tropisch hardhout van Cartoni Design komt uit Nederland. Om precies te zijn uit regio Woerden waar tochtende houten voordeuren, uit de jaren vijftig en zestig, worden vervangen door moderne geïsoleerde exemplaren. Van het, in een sociale werkplaats, teruggewonnen tropische hout maken onze ontwerpers tafels, vloeren en wanden. Onlangs kregen we van de rekenmeesters van certificeringsinstantie Nibe een pluim. Onze manier van werken zorgt voor een CO2-reductie van 40%.  

Natuurlijk zijn we daar blij mee. Duurzaamheid staat immers hoog in ons vaandel. Maar sociaal ondernemen ook. En dan hebben we het niet alleen over de geweldige mensen van de sociale werkplaats waar onze deuren worden ontdaan van ruiten, scharnieren en verf. Dan doelen we op lokale dorpelingen in Zuid-Amerika die het tegen gewelddadige criminelen moeten opnemen om hun bomen te beschermen. Een strijd waar je weinig over hoort maar die heel bloedig is.

Diverse organisaties lobbyen nu bij overheden om de handel in hardhout transparant te maken zodat bouwers, ontwerpers en consumenten weten waar hun hout vandaan komt. Want niet veel parketvloer specialisten of meubelhandelaren kunnen u dat nu vertellen. Wij kunnen dat wel. Als het moet tot op de straat en huisnummer nauwkeurig. Dus mocht u geïnteresseerd zijn in lokaal, duurzaam en ook sociaal tropisch hardhout voor vloer, wand, receptie of tafel, laat het ons weten. Want onder het mom ‘een circulaire economie maak je niet alleen’ zijn we altijd op zoek naar gelijkgestemde partners die net als wij houden van schoonheid en design maar ook van een schoon geweten.