Luchtkwaliteit is beter buiten dan binnen

Het is binnen viezer dan buiten, blijkt uit onderzoeken naar de luchtkwaliteit in de gemiddelde woonkamer. Was het krijgen van een baby vaak al aanleiding om te stoppen met roken, nu blijkt dat je ook beter kan stoppen met de in massa geproduceerde Zweedse hoekbank. Die krengen blijken levensgevaarlijk te zijn voor kleintjes. Ook voor grote mensen trouwens. De gassen en de microplastics die er vanaf komen, zijn puur vergif.

In combinatie met een verbeterde isolatie van de gemiddelde Nederlandse woning, waardoor een tochtig raam of kierende deur niet meer voor een stroom schone lucht zorgt, is de luchtkwaliteit binnen behoorlijk vervuild. Een van de boosdoeners is de toegevoegde formaldehyde. Het zit in bijna al het spaan- en meubelplaat dat gebruikt wordt om budgetmeubelen in elkaar te zetten. Ook het koudschuim in je fauteuil is een probleem. Van de brandvertrager waarmee het is geïmpregneerd word je ziek.

Dan hebben we het nog niet gehad over microplastics. Kleine deeltjes plastic uit synthetische stoffen in kleding, vloerbedekking, tapijten en de stoffering van je zithoek. Door het gebruik slijten deze materialen en komen ze in de lucht terecht die je inademt. Hoeveel kan dat nou zijn, dacht ik enkele weken geleden nog. Totdat ik een onderzoek las dat er per jaar gemiddeld zes kilo kankerverwekkende microplastics los komen in een doorsnee huishouden.

 Kleine kinderen lopen het meeste risico. Ze zijn actiever en ademen sneller. Ze nemen meer lucht op in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Daarnaast zijn hun longen nog in ontwikkeling. Ze brengen meer tijd door op de vloer waar stof ligt met microplastics. Maar je baby hoeft niet eens op de grond te kruipen om die vieze fibers binnen te krijgen. De eerste blootstelling van een baby aan die vieze plasticdeeltje kan al voor de geboorte plaatsvinden.  Ze treffen ze aan in placenta’s…

 Meubels van natuurlijke materialen hebben al die bijwerkingen niet. Kies voor hout, katoen, zijde, dons, wol etc voor nieuwe meubels. Als u niet weet welke meubels van 100% natuurlijke materialen gemaakt zijn om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren dan belt u gewoon met Team Cartoni 😁